På svenska

janne stenroos wilhelmsberg paraisten islanninhevoset 1

Wilhelmsberg – Pargas islandshäststall är ett litet och trivsamt terrängridningsstall på Ålön i Pargas. Stallet vill, framförallt för vuxna,  erbjuda ett alternativt sätt att koppla av från den hektiska vardagen genom att njuta av naturen och hästarna.

Stallet ligger ca 7 kilometer från Pargas centrum, i när anslutning till Skärgårdens ringväg. I stallet bor för tillfället tio islandshästar och därtill två halvblod. I stallets närhet finns många rutter som lämpar sig för terrängritt och vid stallet finns också en belyst ridplan.

Stallet drivs av Sari Haijanen  och Bror Engström, som år 2004 byggde ett Kastelli-hus i byn Hyvilemp på lägenheten Wilhelmsberg. Senare uppfördes också stallet. Sari har sysslat med hästar hela sitt liv och tävlat i fälttävlan på ”Vaativa B”-nivå. Både Sari och Bror arbetar fulltid inom byggbranchen, Sari har fungerat som husförsäljare på Kastelli i ca 16 år.

Om du vill kombinera en ridutflykt eller en paddlingstur med ett fridfyllt semestrande i den Åboländska skärgården, hittar du tilläggsuppgifter om Skärgårdens ringväg och Åbolands skärgårdsturism från Åbolands skärgårds turismportal.

INSTRUKTIONER FÖR RYTTARE

  • Vi rekommenderar personlig olycksfallsförsäkring . Det skulle vara bra om ryttarna antingen är medlemmar i en medlemsförening inom FRF eller har ett Green card vilket innehåller ridsportsförsäkring, liknande den som  medlemmar i en ryttarförening har via sitt medlemskap.
  • Islandshästarna är rätt små med en mankhöjd på ca 130-140 cm .Viktgränsen för ryttaren är ca. 95 kg, lite beroende på hästen.
  • Åldersgränsen för terrängturerna är 12 år och vi hoppas att yngre än 16 åringar rider tillsammans med en förmyndare. Den undre åldersgränsen kan vid behov justeras. I och med att  de flesta av våra hästar är unga och  pigga att rida. Vi tar främst ridkunniga vuxna och ungdomar på våra turer.
  • Boka alltid din terrängtur i förväg. Det är viktigt att bedöma sin ryttarnivå realistiskt. Då bokningar görs, vill vi veta ryttarnas ridkunskapsnivå och huruvida deltagarna är barn, vuxna, speciellt små- eller storväxta. Då du bokar tid, meddela ditt födelseår, riderfarenheter och möjliga allergier och sjukdomar.
  • För ridturerna behöver du handskar och stadiga skor med klack, inte gummistövlar på vintern. På våra terrängturer rekommenderar vi av säkerhets skäl att du har stövlar eller ”mini-chaps”. Mini-chapsen kan du låna från stallet. Vid regn, ta med regnkläder och eventuellt byteskläder. Vi lånar vid behov ridhjälm, skyddsväst och  reflexväst. Förutom hjälm rekommenderas användning av skyddsväst.
  • Kom till stallet i tid, ca en halv timme innan turens starttid.
  • Väderförbehåll vid storm eller vid sträng kyla (köldgräns -15). Regn leder inte till annulering av turen.

vahtera muni niina karo jomar parainen wilhelmsberg islanninhevonen

TERRÄNGRIDNINGSTURER

För tillfället erbjuder vi terrängturer, på 1-3 timmar, främst för ridkunniga vuxna och ungdomar.

Kontaktuppgifter (på finska)
Prislista (på finska)

En timmes skritt -terrängridning,introduktion
Om det gått en tid sedan senaste ridtur, kan du välja en lugn terrängtur i skritt, där du kan njuta av den vackra naturen och i lugn och ro bekanta dig med hästen  inför längre turer. Tyvärr kan vi för tillfället inte ta emot nybörjare, vi kan t.ex inte erbjuda ledhjälp med  ut i terrängen.

1,5-2h terrängridningstur
En och enhalvtimmes terrängridtur i vacker natur och terräng i havets omedelbara närhet: Den här turen passar ryttare, som kan trava och galoppera och kan vid behov överskrida ett litet dike eller hinder i terrängen. Turens hastighet anpassas enligt deltagarnas ryttarnivå. Terrängturerna passar främst för vuxna och ungdomar.

Lång terrängridningstur 2,5-3h
En terrängridningstur vars längd är ca 2,5-3 timmar beroende på gruppens hastighet. Terrängturen kan enligt önskemål kombineras med en lunch och en avslappnande paddlingstur på kvällen. Passar ryttare som kan trava, galloppera och kan vid behov överskrida ett litet dike eller hinder i terrängen. Turens hastighet anpassas enligt deltagarnas ryttarnivå. Terrängturerna passar främst för vuxna och ungdomar.

Ett paket med lite lyx i vargdagen för vuxna
2 timmars terrängridtur, lunch och en avslappanande kajaktur, totallängd ca. 6 timmar. Lyxpaketet kan skräddarsys med t.ex en båttur på Erstan, massage, akupunkturvård, bollywood dans, hästhantering från marken, besök på Salvador Dalis utställning, bekanta sig med lokala sevärdheter eller inredningsaffärer.

PRIVATLEKTION PÅ RIDPLAN

En introduktionstimme kan vara ett bra sätt att börja, fråga mer.

SKÄRGÅRDENS RINGVÄG
Vårt stall finns i Pargas, i nära anslutning till Skärgårdens ringväg. Om du vill kombinera ridningen eller paddlingen med avslappnat semestrande, hittar du mera info om ringvägen och Åbolands skärgårds turismservice på Åboland skärgårds turismportal.

janne stenroos wilhelmsberg paraisten islanninhevoset3